TEST: Adventure Menu – šéfkuchař vaří v maskáčích

13 Autor: - 11.4.2016 - Radíme, Testujeme

Už nějakou dobu máme v obou pražských prodejnách Alpsportu přírůstek v segmentu outdoor stravy. Obecně se s těmito pytlíky chodící menáže spojují pojmy jako lehkost, chutnost, výživová hodnota a…stravitelnost. První dubnový víkend byl jako stvořený k tomu, abychom novinku s názvem Adventure menu od českého výrobce nabalili do báglu, v lese našli stůl z mechu a kapradí, a obsah maskovaného pytlíku v adventure barvách vrhli na světlo boží.

Protože ale nejsme santusáci, máme úctu k české práci a hlavně preferujeme teplo v žaludku, dali jsme na radu výrobce a k sáčkům s akčním designem přibalili i větší pytlík na ohřev a výrobcem dodávané ohřívadlo. A může se razit.

Cože? Tak moment, žádný ešus, škrtadlo, březová kůra?  No záleží na vás, jakou verzi ohřevu zvolíte. Pytlík s poživatinou můžete ohřát i tradičně v kotlíku, moderněji v titanovém hrnci nad plamenem vařiče, nebo si udělat chemický, ale ekologický ohřev z dílny Adventure menu.  Ten zajistí tekutinou nasákavý sáček CaO neboli oxidu vápenatého neboli páleného vápna.  Druhou složkou je nezbytná H₂O čili tekutina z přilehlého zdroje (pro motoristy – v nouzi můžete zkusit vodu z chladiče).  Do třetice potřebujete nádobu nebo lépe za dvacku dodáváný zipper bag, ve kterém celé to peklo spustíte.  Jdem na to!

Uvnitř zipper bagu je ohřívadlo i jedna porce jídla, za chvíli bude z páleného vápna hašené a ze studeného jídla teplé.

Uvnitř zipper bagu je ohřívadlo i jedna porce jídla, za chvíli bude z páleného vápna hašené a ze studeného jídla teplé.

Obal od ohříváčku slouží jako odměrka vody. Naplníte ho tedy po 60ml rysku vybranou tekutinou (u většího ohřívadla pro dvě jídla je to 150ml), ohřívadlo šoupnete do zipper bagu, na něj šoupnete zvolené menu a dolijete vodu. Celou soustavu uzavřete plastovým zipem. Doporučujeme párkrát míchnout, aby si ohřívadlo natáhlo vodu rovnoměrně po celé ploše v jeden moment.  Reakce vápna a vody dělá dobře hlavně výbušnějším povahám, samotný ohřev trvá tak 12 minut a poměrně rychle začne z nafouknutého pytlíku perforovaným otvorem unikat přebytečná pára. Pokud byste ohřev prováděli v mrazu, doporučujeme celou soustavu schovat klidně do batohu. Jednak přebytečné teplo nepřijde vniveč a taky si jím můžete ohřát ten točeňák, co jste si přibalili do rezervy.

My jsme testovali kuře s fazolemi, jako dezert jsme zvolili rýžový nákyp. U obou jídel jsme čekali kašovitou konzistenci, ta se ale potvrdila jen u dezertu. U hlavního jídla udržely pevný tvar nejen fazole, ale i kuřecí. Samozřejmě díky doprovodnému sósu byla výsledná konzistence tak padesát na padesát.

ADM leze konzumovat jak přímo z pytlíku (hodí se dlouhá lžíce), tak z víka ešusu. První je ekonomičtější, druhé estetičtější.

ADM leze konzumovat jak přímo z pytlíku (hodí se dlouhá lžíce), tak z víka ešusu. První je ekonomičtější, druhé estetičtější.

A co nám říká o novince na trhu outdooru samotný výrobce?  „Značka Adventure menu není žádný nováček na trhu, naše produkty byly uvedeny na trh už v roce 2011, z váhových důvodů jsme se ale nejdříve zaměřili na segment outdooru v motorismu a dálkových rally. Naše Adventure menu se tak stalo nezbytným parťákem třeba českých kluků, kteří závodí na Rallye- Dakar. Díky nim víme, že jsou jídla ADM 100% spolehlivou stravou, když ze sebe pořebujete dostat to nejlepší a zajistit tělu dostatek přírodních živin. Poslední dobou se ale snažíme ADM přiblížit i nejširší skupině outdoorových nadšenců, kteří si jídla nosí na zádech. Máme totiž vypozorováno, že většina outdoorových aktivit se dělá stylem – přijedeme nějak autem, tam se udělá základní tábor a z něj se pak vyráží na 1-3 dny na treky. V takových případech tedy není nutné to nejlehčí jídlo a v kombinaci se samoohřevy je ADM ideálním doplňkem, kdy zabere daleko méně místa a je vlastně ještě lehčí, než když každý tahá vařič, nádobí a třeba vodu navíc. V každém případě jsou jeho výhody hlavně ve stoprocentně českém a výběrovém původu surovin, jídla jsou sterilovaná, takže v běžných podmínkách vydrží až tři roky. Zachována je většina vitamínů i všechny výživové složky, jedná se de facto o čerstvé jídlo.“

Použité ohřívadlo je plně recyklovatelné. Jde tedy vytvářet hodnotný humus.

Použité ohřívadlo je plně recyklovatelné. Jde tedy vytvářet hodnotný humus.

Na nás udělalo Adventure menu solidní dojem, jeho sílu v outdooru vidíme hlavně v oblasti rodinných a kratších treků, ideální bude například na prodloužené víkendy nebo kratší dovolené. U expedic už by mohla vadit oproti dehydratovaným jídlům vyšší váha. Z vlastních zkušeností ale víme, že jednou za pár dní je prostě třeba dát si normální, plnohodnotné jídlo a tím Adventure menu rozhodně je. Nakonec dobrá zpráva pro býložravce, z celkem jedenácti hlavních jídel, která máme na prodejnách v repertoáru a kde najdete pecky jako třeba jelení ragú s bramborovými špalíčky nebo vepřové žebírko s bramborem, je jedno jídlo veget (zeleninové rizoto po provensálsku) a jedno vegan (Tandori Quinoa). Obě si můžete samozřejmě vychutnat samotná nebo je zkombinovat s inkriminovaným točeňákem, nebo 100% Masy z nabídky ADM J. A nakonec cena.  Za hlavní jídlo dáte na pultech od 140 do 167Kč, dezert či snídaně (žemlovka nebo nákyp se švestkami) vás vyjde na 99Kč.

Outdoorové jídlo Adventure Menu testoval Tomáš Povýšil z Alpsportu na Florenci, který má s touto značkou několikaleté zkušenosti.

Outdoorové jídlo Adventure Menu testoval Tomáš Povýšil z Alpsportu na Florenci, který má s touto značkou několikaleté zkušenosti.